+387 35 705 163

info@terrasit.com

Ekspandirani polistiren

Toplinsko izolacijska moć stiropora ostaje kroz cijeli životni vijek ista

Stiropor je trajna toplinska izolacija

Energetski štedljive zgrade i kvalitetne stambene prostore ne možemo niti zamisliti bez ekspandiranog polistirena [EPS]. U razvijenim državama je stanje takvo, da je 90% svih fasada izolirano upravo sa ekspandiranim polistirenom.

U većini konstrukcijskih sklopova je zbog svojih izuzetnih svojstava nezamjenjiv. Koristimo ga svugdje, gdje trebamo toplinsku i zvučnu izolaciju zidova, krovova, podova i drugih konstrukcijskih sklopova za sve vrste zgrada. Investicija u toplinsku izolaciju od stiropora se sa energetskog stajališta veoma brzo vraća, jer svaki kilogram ispravno upotrijebljenog EPS-a u pedeset godina uštedi 400 litara ulja za loženje.

Stiroporu voda i vlaga iz okruženja ne smetaju, jer su ćelije zavarene pod vrućom parom i iz tog razloga nisu potrebna dodatna veziva, odnosno, štetna ljepila. Naziv “stiropor” je postalo sinonim za izolacijske ploče od ekspandiranog polistirena, s kratkom oznakom EPS. Svojstva EPS sirovine su takva, da granule kod visokih temperatura povećaju volumen do 60 puta.

Kod pjenjenja sirovine u kalupu se stvaraju visoki pritisci. Iz toga razloga, te visokih temperatura i prisutnosti vodene pare materijal se međusobno zavari bez po zdravlje štetnih veziva.

Međuprostor između zavarenih ćelija omogućuje pločama iznimnu paropropusnost i nisku toplinsku provodljivost zbog zraka koji miruje, koji je kao takav odličan izolator.

Osim toga, nije štetan za okoliš i jedini je toplinsko izolacijski materijal koji se može 100% reciklirati, jer sadrži samo jedan polimer i nema dodatnih veziva i impregnacija. S obzirom na propusnost vodene pare puno je bolji od drveta.

Zbog svih tih svojstava, stiropor se svrstava među univerzalne toplinsko izolacijske materijale.

Ekspandirani polistiren je u građevinarstvu u većini država EU prepoznat kao materijal, koji je samogasiv - izolacija koja se u uvjetima požara, doduše topi, dok izolacija kao takva požar ne smije prenositi dalje. Sistemi fasada s izolacijom od ekspandiranog polistirena, koja je prekrivena s armiranom žbukom i završnim slojem, spadaju u odlični razred E reakcije na požar. Sve građevinske EPS ploče su po Normi EN 13501-1 u razredu E reakcije na požar, odnosno, razredu B1 prema DIN 4102. (”samogasiv materijal”).

Iz navedenog je očigledno, da ima mnogo država u EU u kojima je 90% svih fasada izolirano upravo s fasadnim stiroporom. EPS fasadna izolacija je bila često, bez pretjerivanja, projektovana u velikom broju građevina raznih namjena do visine od 22 m; stambeni blokovi, domovi zdravlja, škole, vrtići pa čak i benzinske pumpe!

Stiropor u fasadama i podovima ima mnogo prednosti pred ostalim izolacijama osjetljivim na vodu (curenje krovova, poplave, gašenja vodom prostora..) Stiroporne ploče kod potpunog potapanja u jednom mjesecu upiju manje od 5% vol., tako natopljene ploče se jednostavno osuše i dalje obavljaju svoju izolacijsku funkciju. Dozvoljena vodoupojnost EPS ploča (max. 40 %) u sezoni grijanja na fasadi je čak 4 x veća od vlaknastih izolacija, kod kojih uslijed kondenzacije može doći do trajnih oštećenja! Kod osjetljivih materijala u slučaju da su u doticaju s vodom i prekomjernom vlagom potrebna je skupa zamjena oštećenih površina.

Energetski štedljive zgrade i kvalitetne stambene prostore ne možemo niti zamisliti bez ekspandiranog polistirena [EPS]. U razvijenim državama je stanje takvo, da je 90% svih fasada izolirano upravo sa ekspandiranim polistirenom. U većini konstrukcijskih sklopova je zbog svojih izuzetnih svojstava nezamjenjiv. Koristimo ga svugdje, gdje trebamo toplinsku i zvučnu izolaciju zidova, krovova, podova i drugih konstrukcijskih sklopova za sve vrste zgrada.

Šest razloga za EPS

  1. Mehanički otporan na oluje, poplave i razna curenja
  2. 20 – 30 % jeftinija izvedba fasadnog sistema u usporedbi s ostalim izolacijama
  3. Odličan razred E reakcije na požar u fasadnim sistemima
  4. Stiropor je čak paropropusniji od drveta smreke
  5. Brzi povrat investicije
  6. Stiropor s godinama ne mijenja svoja svojstva, voda kod vatrogasnih intervencija mu ne smeta