PREDNOSTI TERRASIT TOPLINSKE IZOLACIJE I UPUTE* Obavezno pročitati prije naručivanja


Mehanički otporan na kraća zapljuskivanja i manju izloženost vodi ali ne duže od 5 dana u protivnom gubi svojstva tlačne tvrdoće i toplotne provodljivosti. Ako je materijal izložen atmosverskim uticajima duže od pet dana na otvorenom ili na gradilištu proizvođač ne garantuje da materijal zadržava svojstva kao kod momenta predaje proizvoda kupci.

Iznimno mala težina.

Besprijekoran za zdravlje, mogućnost 100% recikliranja

Prednosti Terrasit toplinske izolacije

Ugodan životni prostor

Terrasit toplinske izolacije se izrađuju u skladu s najnovijim zahtjevima i pod stalnim laboratorijskim nadzorom, s ciljem stvaranja ugodne atmosfere doma i održavanja čistog okoliša.
Pravilnom upotrebom toplinskih izolacija smanjit ćemo ispuštanje štetnih materija u atmosferu i uštedjeti energiju, ako smo je ispravno ugradili. Ugrađen stirpor kao i savki drugi materijal ima svoju vremensku amortizaciju svojstava.

Jednostavna ugradnja

Prije ugradnje toplinskih izolacija je potrebna pravovremeno i stručno projektiranje, na taj način možemo značajno utjecati na kvalitetu i trajnost konstrukcija i svojstvo stirpora. Poslije ugradnje stiropora na fasadama i krovovima ne treba izvoditi druge radove na istim površinama jer umanjujete svojstva stirpora i gubite garanciju.

Ekološki prihvatljive ploče

Izolacisjki materijal počinje da bude koristan za okoliš kada dostigne vrijeme povrata u prirodu tj, kada se količina CO2 koja se emituje za proizvodnju materijala nadoknadi količinom koja se ne emituje u atmosferu korištenjem termoizolacije.

Vrijeme povrata TERRASIT panelom dosta kraće nego nekim drugim izolacijama, što aktivno doprinosi održivosti okoliša i ekonomskim uštedama jasno mjerljivim.

EPS i EPP se 100% recikliraju i pripadaju materijalima koji podržavaju kružnu ekonomiju.

EPS – Ekspandirani polistren
Stiropor je postojana toplinska izolacija i vremenski gubi svojstva, ali sporije od nekih drugih materijala

Energetski štedljive zgrade i kvalitetne stambene prostore ne možemo ni zamisliti bez ekspandiranog polistirena (EPS). U razvijenim državama je stanje takvo, da je možda 90% svih fasada izolirana upravo sa ekspandiranim polistirenom. U većini konstrukcijskih sklopova je zbog svojih izuzetnih svojstava nezamjenjiv. Koristimo ga svugdje, gdje trebamo toplinsku i zvučnu izolaciju zidova, krovova, podova i drugih konstrukcijskih sklopova za sve vrste zgrada.

Kako “dišu” zidovi presvučeni stiroporom?
Prijatna izolacija za zdravlje i okoliš

Sa izrazom „disanje zidova“ kreatori reklamnih poruka i svi stručnjaci slikovito opisuju difuziju ili prodiranje vodene pare iz prostora za boravak kroz zidove. Većina problema sa vlagom u prostorima kod energetskih sanacija nastaje zbog ugradnje novih prozora s učinkovitim dihtovanjem, što jako smanjuje izmjene zraka.

Požar, pa šta?

Ekspandirani polistiren je u građevinarstvu u većini država EU prepoznat kao materijal, koji je samogasiv-izolacija koja se u  uvjetima požara, doduše topi, dok izolacija kao takva požar ne smije prenositi dalje. Sistemi fasada s izolacijom od ekspandiranog polistirena, koja je prekrivena s armiranom žbukom i završnim slojem, spadaju u odlični razred E reakcije  na požar. Sve građevinske EPS ploče su po normi EN 13501-1 u razredu E reakcije na požar, odnosno razredu B1 prema DIN 4102. (>>samogasiv materijal<<).

EPS i u vrtićima, benzinskim pumpama…

Iz navedenog je očigledno da ima mnogo država u EU u kojima je značajan % svih fasada izolirano upravo s fasadnim stiroporom. EPS fasadna izolacija je bila često, bez pretjerivanja projektirana u velikom broju građevina raznih namjena do visine od 22 metra; stambeni blokovi, domovi zdravlja, škole, vrtići pa čak i benzinske pumpe!

EPS ploče, otporne na vodu kod manjih kratjojtrajnih dodira i kraćim zapljuskivanjima, dok duža izloženost od 5 dana umanjuje svojstva materijala.

Stiropor u fasadama i podovima ima malo više prednosti pred ostalim izolacijama osjetljivim na vodu (kratkotrajno curenje krovova, poplave, gašenja vodom prostora…). Mora se voditi računa da ne smije duže od 5 dana biti izložen vodi i drugim atmosferskim uticajima jer mogu izgubiti svojstva tlačne čvrstoće i toplinske provodljivosti i postati krhak, pucati i rasipati se. Takođe kada se ugradi Stiroporne ploče kod potpunog potapanja u upijaju vodu., tako natopljene ploče se jednostavno osuše i dalje obavljaju svoju izolacijsku funkciju, možda mogu imati umanjenija svojstva, ali ne smije biti  izloženo duži period od 5 dana takvim prosecima i atmosferakim uticajima. Kod kondenzacije  može doći do trajnih oštećenja! Kod osjetljivih materijala u slučaju da su u doticaju s vodom i prekomjernom vlagom potrebna je skupa zamjena oštećenih površina ni stiropor nije  bez takvog rizika.