Izbornik jezika

Bosanski | English | Deutsch

BUDI JUNAK SVOJE ZAJEDNICE

Kako "dišu" zidovi presvučeni stiroporom?

Slika

Sa izrazom „disanje zidova“ kreatori reklamnih poruka i svi stručnjaci slikovito opisuju difuziju ili prodiranje vodene pare iz prostora za boravak kroz zidove. Većina problema sa vlagom u prostorima kod energetskih sanacija nastaje zbog ugradnje novih prozora s učinkovitim dihtovanjem, što jako smanjuje izmjene zraka.

Mjerenja su pokazala, da čak kroz toplinski neizolirane zidove (zid od opeke) u najboljem slučaju prodire najviše do 3% potrebnih izmjena zraka, preostalih 97% pak treba osigurati prozračivanjem. Niti u kojem slučaju ne treba očekivati da će se prozračivanje prostora vršiti izmjenjivanjem zraka kroz vanjske zidove. Za tu namjenu i pod navodnicima „uzorni“ difuzijski otvoreni drveni zidovi nisu pogodni. Kao zanimljivost ponovno navodimo da je otpor difuziji vodene pare kod drveta (µ =70) dva puta veća nego kod fasadnog stiropora (µ =35).

Količina vodene pare, koja nastaje u prostoru (disanje, kuhanje, pranje, sušenje), je stoga uvijek nekoliko puta veća nego što je sposobnost prolaska kroz vanjske zidove-bez obzira na vrstu ugrađenih materijala. Štetne pojave (kao što su npr. vlažni zidovi i plijesni) su još izraženiji na mjestima s nedovoljno ili neodgovarajuće izvedenom toplinskom izolacijom. Tvrdnja, da je izbor toplinske izolacije od stiropora uzrok za prekomjernu vlažnost u prostoru, dakle nije utemeljena.

0 0